Bağımsız Çizgi Roman İncelemeleri

Manhattan Projects # 007

The-Manhattan-Projects 7AltEvren’de bugüne kadar dizi incelemeleri yazarı bendenizin naçizane (ilk) çizgi roman incelemesine, Manhattan Projects #007’ye hoşgeldiniz. Bu ara çizgi roman okumalarımı oldukça arttırdım, MP’e de yeni yeni başladım. İlk sayısını okuduktan sonra seriyi oldukça beğendiğim için, bir çırpıda sitede Buğra’nın incelemeleri olan ilk 6 sayıyı ve incelemelerini okudum, ve dedim ki Buğra’nın kaldığı yerden devam edeyim, sayı sayı MP’i inceleyerek ilerleyeyim. 

 

 

 

Serinin 6. sayıda kaldığı yeri bir hatırlayacak olursak, Amerikalıların MP ekibi ile Rusların Star City ekibi İzlanda’da bir araya gelmişti. Görünüşe göre MP ekibinin planı hükümetlerden bağımsız olarak bilimsel çalışmalarını Ruslarla beraber yürütmek ve uzaylı tehdidine karşı dünyayı korumak. Sayı da birkaç sayfa istisnayla çoğunlukla MP ve Star City ekibi arasındaki görüşme üzerinden ilerliyor. Ruslar hükümetlerinden bağımsız çalışmak konusunda tereddütlü davransa da, konuşarak bizleri şaşırtan köpek Laika bu işbirliğine olumlu cevap veriyor. Laika’dan ileride daha önemli roller oynamasını beklemek mümkün, özellikle de Hickman’ın Cast’te kendisini tanıtma şekline bakacak olursak.

Bu birlikte çalışma konusunda Hickman bizlere anlatacak çok şeyi olduğunu daha sayının başından belli etmişti, şu alıntısıyla: “Efsaneye göre Romulus Remus’u katletmiş ve Roma’yı inşa etmiştir. Beraber çalışıp daha iyi bir şey inşa ettiklerini hayal edin.”

Bakalım bu çılgın bilim adamlarının beraber çalışmaları bizi seride nerelere götürecek..

Sayının bunun dışındaki önemli olayları:

1- Yeni başkan Truman ayrı bir manyak ve net bir şekilde MP karşıtı, bunu ekibimizin artık hükümeti takmamasından ve Truman’ın askerleri MP üssüne saldırtmasından anlayabiliyoruz. Başkan’ın ayin sahnesinde ufak bir detay beni bayağı eğlendirdi, bu da Hickman’ın kendi adını sahnenin ortasına yazmış olması:

image

1- Fermi sonunda gerçek yüzünü bizlere gösterdi. Uzaylı olduğunu zaten biliyorduk fakat kanlı canlı bir şekilde görmek ve askerleri rahatlıkla katletmesi acayip bir sahneydi açıkçası:

image

1- Einstein’la Feynman’ın başkanlar hakkındaki konuşmaları ve sondaki alıntı ilginçti: “Kimler bir tepenin üzerine çıkıp krallığını ilan eder? Aptallar.” Sanıyorum bu sahneden ileride FDR A.I.’ının ekibimizin başına bela olacağını çıkarabiliriz.

image

Genel olarak yorumum, serinin bayağı sağlam olduğu yönünde. Hickman’ın yaptığı diğer işleri de takip ediyorum, East of West’le God is Dead’in Hickman’ın yazdığı sayılarını okudum, yakında da Marvel’daki Avengers dönemine başlayıp Infinity’yle devam etmeyi planlıyorum, bir noktada da Fantastic Four’unu mutlaka okuyacağım fakat okumuş olduğum kadarıyla fikrim, MP’nin diğer bağımsız serileri God is Dead ve East of West’ten çok daha iyi olduğu yönünde.

Yanlış anlamayın, 2 seri de fena olmayan seriler, fırsatım olursa onları da incelemek istiyorum fakat Hickman’ın MP ile yaptığı iş çok farklı. Alternatif tarih olayı her zaman ilgimi çekmiştir, ve gerçekten olmuş olaylardan ve kişilerden bir tutam alıp, üzerine bu kadar çılgınca bir arka plan ve hikaye koymak ve bunu okutabilmek her yiğidin harcı değil.

Bu noktada ufak detaylar bence önemli. Birkaç örnek vereyim: yazıda değindiğim alıntılar bunlardan biri, her sayıda böyle ufak alıntılar sayının gidişatını özetliyor, bence bu çok güzel bir fikir olmuş. Bir diğer örneğim ise paralel evrenden gelen Einstein karakterinin adının ufak da olsa değiştirilmiş olması (Albrecht Einstein) ve Cast’te diğer bilim adamlarımız “super genius” şeklinde ifade edilirken orijinal Einstein’ın kendisinden daha zeki olduğunu itiraf eden paralel Einstein’ımızın “highly intelligent” şeklinde ifade edilmesi.

image

Sözün özü, çok kişilikli yamyam Oppenheimer’ıyla, megaloman Feynman’ıyla, uzaylı Fermi’siyle, sinsi paralel evren Einstein’ıyla, Nazileriyle, Ruslarıyla ve uzaylılarıyla MP gerçekten okunmaya değer bir seri. İncelemeyi okuyup da seriyi okumadıysanız bir göz atmanızı öneririm.

Bir sonraki incelemede görüşmek üzere.