Marvel Cinematic Universe Filmleri

(Kısa Kısa) Marvel Aşama 1 İncelemeleri

marvelphase1Marvel Studios’un çektiği filmlerde çok hoşuma giden belli başlı şeyler var. Evren mantığı, tahmin edebileceğiniz gibi, bunlardan biri; serinin “aşama aşama” ilerlemesi de bir başkası.

Ben de, bu aşamaları, AltEvren’de tek bir yazıda inceleyeyim dedim. “AltEvren – Berk – Kısa Kısa” kelimelerini yan yana görünce şaşırmış olabilirsiniz – ama bu incelemenin mantığı şu olacak: Marvel Aşama 1‘deki tüm filmleri, tek paragrafı aşmadan inceleyeceğim. Böylece, uzun yazılara hiç bulaşmadan, benim bu filmlerle ilgili ne düşündüğümü, çok basit olarak olsa da, görmüş olabileceksiniz.

Öncelikle, çok temel ve çok kısa üç soru.

1 – Aşama 1 Nedir?

Marvel, MCU’ya dahil olan filmleri belli aşamalara bölüyor. Şu ana kadarki mantıkta, her “Avengers” filmine giden “filmler topluluğu” bir “Aşama”, ya da İngilizce kelimeyle, bir “Phase” oluşturuyor. Bu yazıda göreceğiniz, Aşama 1‘e dahil olan filmler sırasıyla şöyle: Iron Man – The Incredible Hulk – Iron Man 2 – Thor – Captain America: The First Avenger – Avengers

2 – MCU nedir?

Marvel Cinematic Universe, veya Marvel Sinema Evreni. Marvel’ın kendi film şirketi Marvel Studios ile çektiği, içinde bulunan karakterlerin “paylaştığı” ortak evren. Yukarıda yazılan karakterlerin tamamı MCU’da bulunuyor, birbirleriyle tanışıyor, birlikte savaşıyor: Tıpkı çizgi romanlardaki Marvel Evreni gibi.

3 – Normal incelemeler ne olacak?

Aynen devam edecek. Bu sadece eğlenceli bir yan proje.

 Iron Man (2008)

Marvel’ın kendi imkanlarıyla çektiği ilk film olan Iron Man müthiş bir riskti. Marvel ciddi bir miktar para yatırarak, bütün bir “Marvel Sinema Evreni” fikrini Iron Man / Tony Stark karakterini üzerine kurdu. Tony Stark, bu riskin altından kalkabilecek bir karakter miydi? Belki evet, belki hayır, ama Robert Downey Jr. onu bu hale getirdi. Başrolün oyunculuğu o kadar başarılıydı ki, benim için Iron Man filmi, sadece bu karakterle özdeşleşti. Senaryoda çok bir şey yoktu, fakat hem Downey Jr.’ın inanılmaz performansı, hem beklentilerin çok ötesinde görsel efektler, hem de sinemalarda görülecek bir “evrenin” ilk ipuçları, Iron Man’i son derece başarılı bir film (ve çok sağlam bir temel) haline getirmeye yetti. Aynı zamanda, karakterin modernizasyonu da inandırıcı bir şekilde gerçekleştirilmişti.

 The Incredible Hulk (2008)

Bir önceki Hulk filminin başarısızlığı nedeniyle, biraz olsun korkuyla izlediğim The Incredible Hulk filmi, benim için farklı bir deneyimdi. Trajik bir Bruce Banner canlandıran Edward Norton, role çizgi romanlarda hiç de alışık olmadığımız bir şekilde “uyuyordu”. Incredible Hulk filmi, sinemada izledikten sonra bir kez daha izlemediğim tek Marvel filmi oldu, o yüzden bayıldığım bir film olduğunu söyleyemem, fakat Edward Norton’un Avengers için geri dönmeyeceği açıklandığında üzüldüğümü hatırlıyorum.

Iron Man 2 (2010)

Iron Man 2 benim için yorucu bir filmdi. Tony’nin alkolle mücadelesi, Pepper’la ilişkisi ve şirketini ona devretmesi, Hammer, Stark Expo, Baba Stark, ve daha fazlası derken, Iron Man 2’ye bir film için çok şey sığdırılmaya çalışıldığını düşünmüştüm. Sonuç olarak film Iron Man serisi içinde en sevmediğim olarak kaldı, fakat Robert Downey Jr.’ın Marvel’ın süperstarı olarak yakaladığı statüsünü korumasına da yetti.

 Thor (2011)

Thor ve Captain America, muhtemelen filmleri çekilsin diye değil, Avengers’a hazırlık olsun diye çekilmiş filmler olduklarından, bunları kendi içlerinde değerlendirmek ne kadar doğru, ne kadar mümkün, hatta ne kadar gerekli bilmiyorum. Fakat, Thor bence yine de ortalamanın üstünde bir filmdi. Özellikle, Asgard sahnelerindeki görsel efektler ve Loki’yi oynayan Tom Hiddleston‘un oyunculuğu filmi başarılı yapan noktalardı.

Captain America: The First Avenger (2011)

Captain America: The First Avenger, adından da anlaşılacağı gibi, Avengers’a bir prolog olsun diye çekildiği Thor’dan bile daha bariz olan bir filmdi. Marvel’ın birinci film aşaması içinde en sevmediğim film olarak gösterebileceğim Captain America, diğer filmlerin aksine tamamen ve sadece bir orijin filmiydi. Her ne kadar film başlı başına çok bir anlam ifade etmese de, hem Avengers, hem de Winter Soldier gibi daha yüksek kapasiteli hikayeler için sağlam bir taban oluşturmayı başardı – tabi bunu ne kadar bir film olarak başarısına, ne kadar Marvel Cinematic Universe’ün bu noktaya kadar “Ne çıkarsa çıksın kar edecek” seviyeye gelmiş olmasına borçlu, orası ayrı bir konu.

 Avengers (2012)

Kaliteli görsel efektler, başarılı aksiyon sahneleri ve tam dozajında mizah anlayışı ile, The Avengers bana bir çizgi roman okuma deneyimini en çok yaşatan süper kahraman filmiydi. Aynı yıl çıktığı Nolan’ın Dark Knight Rises’ı ve daha önceki “takım” filmi Watchmen ile anlamsız karşılaştırmalara sokulsa da, Avengers adını aldığı takımın sinemaya uyarlamasını layığıyla gerçekleştirdi. Elbette sağlam kadrosu ve önceden kendini kanıtlamış karakterleriyle, Avengers filmi her zaman gişede başarılı olacaktı  – fakat elde ettiği finansal başarı muhtemelen Marvel’ın bile beklentilerini çok aştı. Tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan üçüncü filmi olan Avengers, Joss Whedon’u da bir anda Marvel’ın Robert Downey Jr.’dan sonraki ikinci süperstarı haline getirdi.