Marvel Comics İncelemeleri

Avengers: Standoff!

Artık çizgi romanla uzaktan – yakından alakası olan herkesin gayet iyi bildiği gibi, Marvel “event” hikayesi yapmadan durabilen bir şirket değil. Bu hikayelerin belki de en büyük çaplısı olan Secret Wars tamamlandıktan kısa bir süre sonra, Civil War II gibi başka bir dev projeye girişilmesi, bunun en güzel örneği olarak gösterilebilir.

Ancak, bu Marvel’ın arada geçen dört ayda da rahat durduğu anlamına gelmiyor. Daha ufak çaplı bir “crossover” olarak tanımlayabileceğimiz Avengers: Standoff, Secret Wars sonrası dönemin ilk büyük çaplı hikayesi, ve kendi içinde önemli sonuçları olan bir seri.

Normal şartlarda, Marvel Tarihi kapsamında yer alması gerekmeyen bu hikayeyi, bizim için önemli hale getiren de bu önemli sonuçlar.

Okuma Listesi

 

Standoff’u kendiniz okumak isterseniz, takip etmeniz gereken liste şu şekilde:

1 – Avengers Standoff: Welcome to Pleasant Hill#1
2 – Avengers Standoff: Assault on Pleasant Hill Alpha #1

3 – Agents of S.H.I.E.L.D. #3
4 – Uncanny Avengers Vol. 3 #7
5 – All-New, All-Different Avengers #7
6 – New Avengers Vol. 4 #8
7 – Howling Commandos of S.H.I.E.L.D. #6
8 – Captain America: Sam Wilson #7
9 – Uncanny Avengers Vol. 3 #8
10 – New Avengers Vol. 4 #9
11 – Illuminati #6
12 – Agents of S.H.I.E.L.D. #4
13 – All-New, All-Different Avengers #8
14 – New Avengers Vol. 4 #10
15 – Captain America: Sam Wilson #8
16 – Avengers Standoff: Assault on Pleasant Hill Omega #1

 

İtalik olarak yazdıklarım, bu seri için özel olarak çıkarılan one-shot sayılar. Diğerleri ise devam eden serilerin parçaları.

Eğer seriyi kendiniz okumak istiyor, bu yazıdan yalnızca fikir almak istiyorsanız, özet ve sonuçları atlayıp, doğrudan yorum kısmına geçebilirsiniz!

Özet

Çok detaylı olmasa da, seride neler yaşandığını kısaca irdeleyelim.

Standoff serisi, hikayenin merkezi olacak Pleasant Hill’de, hafızasını kaybetmiş bir adamın iyileştirilmesi ile başlıyor. Hayatına yeniden normal bir şekilde devam eden “Jim”, her şeyin ideal olduğu bir kasabadaki hayata yeniden uyum sağlıyor.

Ancak burada yaşanan tuhaf olaylar, onu gerçeğe yaklaştırıyor: Küçük bir kızın bir kuşu hayata geri döndürmesine tanık olan Jim, daha sonra Phil adlı bir adamla tanışıyor, ve Phil’in tasarladığı bir cihaz sayesinde gerçeği öğreniyor: Kendisi Jim falan değil, Baron Zemo’nun ta kendisi, Phil ise eski “takım arkadaşı” Fixer.

Hikayenin merkezi öğesi şu: SHIELD’ın lideri Maria Hill, bir Cosmic Cube kullanarak, süper güçlü suçluların rehabilite edilebileceği bir kasaba yaratıyor. Bu kasabada, suçluların hafızası siliniyor, ve onlara mutlu, rahat, ütopik bir kasaba hayatı yaşatılıyor.

Böylece hem kendileri insani bir şekilde yaşıyorlar, hem de dünyaya musallat olmayı kesiyorlar. Jim’in tanıştığı küçük kız da, aslında buranın işlemesini sağlayan Cosmic Cube’un bilinç kazanmış hali, Kobik’ten başkası değil.

Ağırlığı sonuçlara vermek istediğim için özeti fazla uzatmıyorum. Hikaye, yukarıdaki okuma listesinde görebileceğiniz takımların (birbirlerine girerek de olsa) Pleasant Hill projesini yok etmesiyle sonuçlanıyor. Bir noktada Avengers takımının bazı üyeleri de Kobik tarafından Pleasant Hill sakinlerine dönüştürüyorlar, fakat gençliğinde Profesör Xavier’dan “Birilerinin Beynimle Oynamasını Nasıl Engellerim 101” dersi almış olan Rogue sayesinde kurtuluyorlar.

Hikaye sona erdiğinde, olan kendi inisiyatifiyle böyle bir projeye kalkışan Maria Hill’e oluyor, ve onun SHIELD lideriği ciddi bir şekilde sorgulanıyor.

Sonuçlar

Dediğim gibi, bu hikayeyi Marvel tarihi açısından önemli yapan aslında hikaye sırasında yaşanan olaylardan ziyade sonuçları. Bunlardan önemli olanlarını madde madde listeleyebiliriz:

1 – Pleasant Hill’i ayakta tutma “işlevi” sona eren Kobik, çeşitli kötü adamlarla da iş birliği yaparak, buradan ayrılıyor. Winter Soldier’ın gözetimi altında Marvel Evreni’nde serbestçe dolaşan, sınırsız güçlü küçük bir kızın varlığı, bu serinin en büyük sonuçlarından biri haline geliyor.

Bu durum, aynı zamanda Standoff’tan sonra başlatılan Thunderbolts serisinin de merkezi haline geliyor.

2 – Secret Wars öncesinde yaşlanan ve kalkanı Sam Wilson’a devreden Steve Rogers, bu hikayede Kobik sayesinde gençliğini geri kazanıyor. Böylece, orijinal Captain America da yeniden aramıza katılmış oluyor. Ancak…

 

3 – Kobik’in bunu kendisini ufaktan kandıran Red Skull’un isteğiyle yaptığı ortaya çıkıyor. Böylece, Captain America’ya gençliği geri verilirken aynı zamanda bir HYDRA arka planı yüklenmiş oluyor, ki bir süre önce internette ufak çaplı bir isyan hareketi başlatan Captain America: Steve Rogers serisinin temeli de bu.

Yorum

Başta biraz kinayeli bir giriş yaptığıma bakmayın, aslında Standoff gibi hikayeleri günümüzün “normal” event hikayelerine göre daha çok seviyorum. Farklı seriler üzerinden ilerleyen ve ne olup bittiğini anlamak için aylarca vakit harcamanız gerekmeyen hikayeler, bana daha rahatlatıcı geliyor. Farklı seriler üzerinden ilerleyen, kendi ana serisi ve milyonlarca tie-in’i olmayan kurgular, bana daha eski, daha basit hikayeleri hatırlatıyor.

Standoff’un kurgusunun çok orijinal olduğu söylenemez. Suçluları mutlu, özgür ve keyifli bir hayata bırakmak, insani bir çözüm gibi gözükse de aslında yine de onların isteği olmadan, sahte bir hayat yaratarak yapılıyor. Bu, farklı mecralarda sık sık karşımıza çıkan bir senaryo. Suç işleyen insanların, sahte bir mutluluğa hapsedilmeleri, Minority Report filminden hatırlayabileceğiniz bir fikir. Zamanında Squadron Supreme’de kullanılan “beyne müdahale” mantığı da etik açıdan benzer bir şekilde değerlendirilebilir.

Bir parantez: Marvel son zamanlarda Minority Report hayranı yazar ve editörlerle dolmuş olmalı. Bu filmde yaratılan kurgunun iki önemli öğesi vardır: Suçlar, geleceği görebilen üç insan tarafından işlenmeden tespit edilir, ve yakalanan suçlu (veya olası suçlular) kendi mutlu gerçekliklerine hapsedilirler.

İkincisi Standoff’un kurgusunu andırıyor, birincisi de Civil War II’nun.

Böyle soruların bu kadar sık sorulmasının amacı, tabi bunların etik açıdan ikilemler yaratması, ve gerçek, objektif cevaplarının olmaması. Standoff’ta bu soruya çok ağırlık veriliyor mu derseniz, eh, serinin büyük bölümünde kavga dövüş sahneleri daha ön plana çıkıyor, ama geleneksel bir süper kahraman çizgi romanına göre daha cüretkar konulara değindiği de doğru.

Bu açıdan, Standoff’un pek çok okurun ilgisini çekeceğini tahmin ediyorum. Burada biraz okuma amacı ön plana çıkıyor. Marvel’ın gidişatı açısından çok önemli bir şeyler okumak istiyorsanız, Standoff’u buradaki “sonuçlar” kısmından okumanız yeterli. Aradığınız muhteşem entellektüel, harika bir çizgi romansa, yine Standoff doğru adres değil.

Ama hoş vakit geçirmek için, eğlenceli ve rahat bir eser için, Standoff’a bir şans verebilirsiniz.