AltEvren Ödülleri

AltEvren Ödülleri – 2012

1_thumbEvet, zaman zaman anlamsız gibi gözükse de, ödüller her endüstride önemli bir rol oynuyorlar. Ben de, bu durumdan yola çıkarak, “Eisner kimmiş, Harvey de neymiş?” diye atarlanıyor, ve AltEvren Ödülleri’ni yaratıyorum!

AltEvren Ödülleri, her sene başında, bir önceki senenin Amerikan Çizgi Romanları içinde “en iyilerini” seçecek! Bu sene ilk senemiz olduğundan, ufak bir açıklama ile başlayacağımız yazıda, daha sonra bu prestijli (!) ödülün sahiplerini okuyabileceksiniz.

 Kategorilerimiz neler?

Her sene artabilecek, değişebilecek ve muhtemelen değişecek olsalar da, bu sene için kategorilerimiz şöyle:

En İyi Yazar

En İyi Çizer

En İyi “Mainstream” Seri

En İyi Bağımsız Seri

En İyi Tek Sayı

En İyi Yayınevi

En İyi Karakter

En İyi Grafik Roman

Yılın Olayı

Yılın Hayal Kırıklığı

Yılın Yükselen Yıldızı

En İyi Çizgi Roman Filmi

Kim Seçiyor?

Bu sene ödülü yarım yamalak yaptığımdan, herhangi bir organizasyon, oylama, fikir paylaşımı vs. olmadı. Dolayısıyla, en kısa ve net cevap şu: Ben seçiyorum :D

Önümüzdeki senelerde, eğer siteyi ayakta tutabilirsek, daha geniş bir oylama sistemi düşünüyorum – fakat şunu belirtmekte fayda var, amaç “en popüler” olanı değil, “en iyi” olanı seçmek olduğundan, muhtemelen iki aşamalı bir oylama sistemi olacak. Yani, oylar değerlendirilecek, fakat asıl karar – artık ödül komitesi mi diyelim, kurulu mu diyelim – AltEvren’le gerçek anlamda haşır neşir olan bir grup tarafından verilecek.

Ama dediğim gibi, bu sene biraz yalandan, bir başlangıç olsun diye yapıyoruz, o yüzden bunlar tamamen benim “verdiğim” ödüller.

Seçilme Kriterler Nedir?

Olayımız, temel olarak bir önceki senenin (bu durumda 2012) en iyilerini seçmek, dolayısıyla temel olarak serilerin, yazarların, yayınevlerinin, bir sene boyunca performanslarını ele alıyoruz. O yüzden, mesele geçtiğimiz sene içinde iyi olmak üzerine kurulu.

Ödüllerimiz, Amerikan Çizgi Romanları ile sınırlı. Türk, Fransız, Japon, bunlar yok, ilerleyen yıllarda belki diyoruz.

Bunun dışında, ödülümüz temel olarak “popüler” bir ödül. Yani, daha çok Marvel – DC – Image – Dark Horse – IDW – Boom! gibi şirketlerle sınırlıyız, küçük yayıncılar, edebi çizgi romanlar listemizin ufak bir bölümünü oluşturuyor. Bu tarz çizgi romanların “ödüllerle” falan kısıtlanmasının anlamsız olduğunu düşünüyorum.

Son olarak, ne olursa olsun bu eğlence için yapılan bir olay. Tüm ödüller gibi, fazla ciddiye alınmaması gerekiyor.

O halde, lafı daha fazla uzatmayalım, ve hemen başlayalım!

2012 Yılı – AltEvren Çizgi Roman Ödülleri

 En İyi Yazar: Jonathan Hickman (Marvel Comics – Image Comics)

En İyi Yazar Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi senaryoları ortaya çıkaran yazara verilir. Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Yıllardır çok konuşulan, patlama yapmayı bekleyen Hickman için, 2012 senesi şahane bir yıl oldu. Fantastic Four’da yaptıklarının yanı sıra, Marvel’da Ultimate Evreni’ni neredeyse tek başına ayakta tutan Hickman, aynı zamanda Image Comics’den çıkan kendi serilerinde de başarılı işler çıkarttı.

2012 Yılının En İyi Yazarı, tartışmasız Jonathan Hickman’dı. Bakalım en az bir sene sürmesini rahatlıkla bekleyeceğimiz Avengers serisinde benzer bir performans gösterip, seneye de bu ünvanın sahibi olabilecek mi?

 En İyi Çizer: David Aja (Marvel Comics)

En İyi Çizer Ödülü, sene boyunca istikrarlı olarak en iyi çizimleri yapmış olan sanatçıya verilir.Yazarların çalıştığı seri sayısı ve bu serilerin önemleri, ödülü etkileyebilir.

Çoğumuzun “Avengers”ın bir parçası olarak gördüğü ve daha fazlası olarak göremediği Hawkeye, Matt Fraction’un yazdığı bir seride ilk kez ciddiye alınabilecek bir solo karakter olarak karşımıza çıkıyor. Fakat, seriyi asıl taşıyan David Aja’nın inanılmaz çizimleri. I, Vampire’daki işleriyle Andrea Sorrentino da bu ödül için çok ciddi bir aday olsa da, Aja’nın ortaya çıkan atmosferdeki payının daha önemli olduğunu, ve karanlık/gotik bir atmosferdense, Aja’nınki gibi “günlük” bir atmosferi etkileyici kılmanın daha zor olduğunu düşünüyorum.

En İyi Mainstream Seri: Fantastic Four (Marvel Comics)

En İyi (Mainstream) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC serisine verilir.

DC’nin New 52’su her ne kadar okurlara onlarca kaliteli alternatif verse de, bu senenin en iyisi tartışmasız Jon Hickman’ın Fantastic Four’uydu. Hickman’ın 2011’de başlayan ve 2012’de sona eren FF hikayesi, tekrar tekrar okunabilecek, içinde farklı boyutlar bulunabilecek, bir süper kahraman macerasından çok daha fazlası olan bir süper kahraman macerası.

En İyi Bağımsız Seri: Chew (Image Comics)

En İyi (Bağımsız) Seri Ödülü, Bir bütün olarak düşünüldüğünde, en başarılı olan Marvel – DC dışı seriye verilir.

Eğer bağımsız çizgi romanları takip ediyorsanız, bu ödülün neden tam bir “no contest” olduğunu anlayabilirsiniz. Chew, ciddi bir farkla piyasadaki en iyi devamlı çizgi roman serisi – Walking Dead’in dizisinden de kaynaklanan aşırı bir popülaritesi olmasına rağmen, senenin en iyi bağımsız çizgi roman serisi kesinlikle Chew.

Eğer yediği yemekler ile ilgili her şeyi anında öğrenen “Yemek Dedektifi” Tony Chu’nun maceralarını hala takip etmiyorsanız, hemen başlayın!

 En İyi Tek Sayı: Fantastic Four # 604 (Marvel Comics)

En İyi Tek Sayı Ödülü, yılın en iyi “tek” çizgi roman sayısına verilir. Seçilen sayı, bir hikayenin, yani birden çok fazla sayıya yayılmış bir “storyline”ın bir parçası olabilir – kelime anlamıyla “tek sayı” (one-shot) olmasına gerek yoktur.

Evet, belki en iyi seri ödülünü verdikten sonra aynı seriye bir de en iyi sayı ödülünü vermek abartılı gibi gözükebilir, ama Fantastic Four # 604 ayrı bir olay. Apayrı bir olay. Birbirinin içine geçmiş, inanılmaz bir bekleyişle geliştirilmiş, okuyucuyu “Acaba mükemmel bir son mu gelecek, yoksa son anda saçma sapan bir Marvel klasiği mi göreceğiz?” gibi sorulara yöneltmiş bir seri, hayal edebileceğinizden de iyi bir son ile bitiyor.

Scott Snyder’ın bir sayıyla süper kahraman türünde eşi benzeri görülmemiş işler yaptığı Batman # 5’ten sanırım burada bahsetmek zorundayım, ama Fantastic Four # 604 gerçekten tüylerinizi diken diken eden, bitirdiğiniz anda dönüp tekrar okumak istediğiniz bir çizgi roman.

2012’nin değil, son on senenin en iyi tek sayısı olabilir.

 En İyi Hikaye: Court of Owls – Batman (DC Comics)

En İyi Hikaye Ödülü, seriler içindeki dört, beş veya altı sayılık hikayelerden en iyisine verilir.

Fantastic Four’un son hikayesi “Forever” her ne kadar yanına yaklaşılmayacağını düşündüğüm bir hikaye olsa da, kendi başına bir “story arc” olmaktan çok Hickman’ın bütün FF hikayelerinin, yani yaklaşık 50 sayının bir sonucu oluyor. Bu durumda, Batman’in deneysel özellikler taşıyan Court of Owls hikayesi, süper kahraman türü içinde bu ödül için yalnız kalıyor.

En İyi Yayınevi: DC Comics

En İyi Yayınevi Ödülü, tüm yayınlarının ortalama kalitesi ve müşteri memnuniyeti düşünülerek, senenin en iyi çizgi roman yayıncısına verilir.

Yukarıdaki ödüllere bakarak düşünürseniz, ilk altı ödülün dördünü Marvel’a verdiğimden Marvel’ı “kayırdığımı” düşünebilirsiniz – ama dikkatli bakarsanız, aslında kayırdığım Marvel değil, Fantastic Four.

New 52’nun gerçek anlamda oturmaya başladığı 2012 yılında, DC pek çok farklı tarzda, pek çok kaliteli hikaye ortaya çıkararak, “overall” Marvel’a göre çok daha iyi bir kalite çizgisi yakaladı. Marvel’ın satış stratejileri ve Avengers vs. X-Men hikayesi DC’nin satışlarda beklediği üstünlüğü kurmasını engellese de, sonuç olarak okurların gözünde Marvel’dan daha başarılı bir yıl geçirdiği gerçeğini gölgeleyemedi.

2012’nin En İyi Yayınevi, DC Comics.

En İyi Karakter: Cyclops (Uncanny X-Men, Avengers vs. X-Men, All New X-Men – Marvel Comics)

En İyi Karakter Ödülü, yazarından ve gözüktüğü serilerden bağımsız olarak, sene boyunca en çok dikkat çeken, en iyi işlenen kurgusal karaktere verilir.

Fazla bir şey söylemeye gerek yok, çünkü her şeyi söyledim: Cyclops, Sen Neden Böyle Oldun Yavrum?

Cyclops, yıllar süren karakter gelişiminin climax’ini Avengers vs. X-Men hikayesi ile yaşadı, ve kendisinin karakteri bu devasa seride okumaya gerçek anlamda değecek tek şeydi. Üstelik, bu dev event’e rağmen Cyke’ın karakter süreci ve değişimleri de durdurulmadı, çünkü All New X-Men serisinde takımından dışlanmış olan Cyclops, yine de doğru olduğuna inandığı şeyi yapmak için, “mutant lideri”nden “mutant devrimci”ye hoş bir dönüş geçirdi.

Karakterin geleceği de parlak gözüküyor.

En İyi Grafik Roman: Underwater Welder (Jeff Lemire – Top Shelf)

En İyi Grafik Roman Ödülü, yılın en iyi edebi, kompleks ve tek bir hikayeden oluşan “grafik roman”ına verilir.

Jeff Lemire’ın Underwater Welder hikayesi, duygusal ama güçlü arka planı ile bu senenin en iyi grafik romanı olma gururuna erişiyor. Aslında tabi doğrusu, 2011 yılında çıkan Daytripper’a bu ödülü ikinci kez vermek ama, Welder da gerçekten hiç de fena bir çizgi roman değil.

Yılın Olayı: DC’nin Before Watchmen Hamlesi

Yılın Olayı Ödülü, çizgi roman okurlarını, en çok etkileyen, şaşırtan,  ses getiren çizgi roman olayına verilir.

New 52 ile herkesin beğenisini kazanan DC’nin, “Aman dur, çok sempatik olduk, hemen saçmalayalım ki “Çizgi roman firmalarının aklı başında olabiliyor” falan demesinler” mentalitesiyle çıkarttığı Before Watchmen serisi, yılın en çok tartışılan çizgi roman olayı oldu.

Yılın Hayal Kırıklığı: Marvel’ın Rezalet Spider-Man Sonu.

Yılın Hayal Kırıklığı “Ödülü”, çizgi roman okurlarını en çok hayal kırıklığına uğratan, sinirlendiren, üzen olaylara verilir.

Yıllardır çizgi roman endüstrisini anlatmak, anlatırken kendim de daha iyi anlamak, olayları sadece “olan” şekliyle değil, kurgulandığı şekliyle de görebilmek için yazılar yazıyorum. Şu an endüstri içinde de pek çok şeye hakim olduğumu söyleyebilirim.

Ama, Marvel’ın Brand New Day embesilliğinden beri, ne olursa olsun satacak bir karakterin satamaması için neden bu kadar saçmaladığını hiçbir şekilde açıklayamıyorum.

Amazing Spider-Man # 700

Superior Spider-Man # 1

Yılın Yükselen Yıldızı: Jeff Lemire (DC Comics – Bağımsız)

Yılın Yükselen Yıldızı Ödülü, geçtiğimiz sene içinde sesini en çok duyuran, gelecek için en çok ümitlendiren kişiye verilir.

Eğer ödülleri verirken sadece 2012 yılının ikinci yarısını düşünüyor olsaydım, Animal Man, Sweet Tooth ve en iyi Grafik Roman ödülünü verdiğimiz Underwater Welder ile Lemire bırakın “Yükselen Yıldız”lığı, En İyi Yazarlık için bile Hickman’la rahatlıkla kapışabilirdi.

Fakat, bu sene patlama yapma sırası Hickman’daydı. Lemire ise, ismini gerçek anlamda çizgi roman dünyasının en saygı gören isimleri arasına yazdırmayı başardı – ve önümüzdeki yılların en prestijli yazarlarından biri olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

En İyi Çizgi Roman Filmi: Marvel’s The Avengers & The Dark Knight Rises

En İyi Çizgi Roman Filmi Ödülü, çizgi romanlardan uyarlanmış en başarılı sinema uyarlamasına verilir.

Yılın en iyi iki çizgi romanının Avengers ve DKR olduğu kesin, fakat ikisi arasında bir karşılaştırma yapmak gerçekten zor.

The Dark Knight Rises, elbette bir film olarak çok daha güçlü, ve Nolan’ın Batman üçlemesine oldukça tatmin edici bir son olmuş.

Fakat Avengers da, çizgi roman filmleri konusunda bir ilke imza atan, DKR kadar iddialı olmasa da, en azından “yapmak istediği şeyi sonuna kadar yaptığı” için başarılı, eğlenceli ve çok daha önemlisi, “crossover” konseptiyle çizgi roman filmlerinin geleceğini değiştiren bir film.

Bu yüzden, bu sene için ödülü sonuna kadar hakeden bu iki yapım arasında paylaştırmak sanırım en doğrusu.