Marvel Comics Yazıları

All New, All Different Marvel: İlk Bakış

anadmarvel4

Marvel Comics’in uzun süredir hazırlandığı ve ciddi anlamda reklam yaparak duyurduğu Secret Wars sonrası düzen, All New, All Different Marvel, bu hafta çıkan çizgi romanlar ile okuyucularla buluşmaya başladı. Henüz giriş aşamasında olduğumuz bu dönemle ilgili bilmediğimiz pek çok şey elbette var, ama bu belli başlı konular hakkında izlenimler edinmemiz ve fikir yürütmemiz için bir engel değil. 

Bakalım All New, All Different Marvel hakkında, ilk bakışta söyleyebileceklerimiz neler? 

Dikkat! Yazı Secret Wars ile ilgili önemli miktarda spoiler içeriyor!

Bu konuya girmeden önce, Ekim 2015’de Marvel’ı takip veya merak eden herkesin bilmesi gereken bir iki enteresan noktadan bahsetmek durumundayım. Zira bunlardan özellikle ilki, All New, All Different Marvel hakkında ciddi problem yaratıyor:

1 – Şu anda, Marvel açısından oldukça sıkıntılı bir yayın dönemi yaşıyoruz. Bir taraftan, Marvel’ın son yıllardaki “en büyük “büyük hikayesi”” Secret Wars yayınlanmayı sürdürürken, diğer taraftan Secret Wars’dan sonra yaşananları anlatan All New, All Different Marvel sürecinin başladığını görüyoruz. 

2 – Bu da, bir başka deyişle, Secret Wars’un sonunda yaşanacakların, Secret Wars tamamlanmadan ortaya çıktığı anlamına geliyor. Secret Wars’un altıncı sayısının haftalarca ertelendikten sonra yayınlandığını, ve sekiz sayılık bir seri olarak duyurulan hikayenin dokuz sayıya yayılacak şekilde yeniden kurgulandığını düşündüğümüzde, Secret Wars hikayesinin ciddi anlamda yara aldığını söyleyebiliriz. 

anadmarvel5

3 – Çünkü, Secret Wars’un finalinin nasıl gerçekleşeceği konusunda hiçbir fikrimiz olmasa da, artık bu finalin bizi nasıl bir noktaya getireceğini biliyoruz. Bu da, üç yılı aşkın bir süredir dikkatle inşa edilen ve en büyük özelliği Marvel Evreni üzerinde yapacağı değişiklik olan bir hikaye zinciri için, büyük bir hayal kırıklığı anlamına geliyor. 

4 – Üstelik, bu durum All New, All Different Marvel dönemini anlamamızı da zorlaştırıyor, çünkü bizi bu döneme getiren olaylar zincirini tam olarak bilmediğimiz gibi, bu yeni düzenin tam olarak nasıl bir düzen olduğunu da bilmiyoruz. 

Secret Wars’un başarısız yayın düzeni nedeniyle yaşanan bu aksaklıklar, hem hikayenin kendisi, hem de sonrası için negatif etki yaratıyor. Yine de, elimizdeki eserlere bakarak, ne gibi değişiklikler bekleyeceğimizi tahmin etmeye başlayabiliriz. 

0 – Tek tek bilgi vermeden önce, sanırım şunu söylemekte fayda var: Görebildiğimiz kadarıyla, Secret Wars Marvel Evreni’ni hem sıfırlıyor, hem de sıfırlamıyor. Bu ilk bakışta bir çelişki gibi gözükebilir, fakat Secret Wars sırasında Battleworld’de yer alan pek çok karakterin Marvel Evreni’nde varolduğunu, yani Marvel Multiverse’ünün, Crisis on Infinite Earths-vari bir şekilde tek bir dünyaya indirgendiğini, ve bunun gerçek anlamda ciddi bir değişiklik olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Öte yandan, Marvel Evreni’nin eski döneminde yaşanan olayların “sıfırlanması” gibi bir durum görebildiğimiz kadarıyla yok. Thor’un hala Jane Foster olması, Steve Rogers’ın yaşlanmış hali, Falcon’un Captain America olarak görev yapması, Squadron Supreme üyesi olan Hyperion’un Avengers üyesi olduğu Hickman dönemine gönderme yapması, hepsi Marvel’ın gerçek anlamda bir sıfırlama yaşamadığını gözler önüne seriyor.

Gelelim biraz daha bireysel olarak karakterlere ve takımlara. 

1 – All New, All Different Point One # 1

Marvel’ın yeni dönemlerinden çeşitli enstanteler göstermek için kullandığı bu sayı, yeni Marvel Evreni hakkında çeşitli bilgiler veren bir “prolog” sayısı. Yeni bir Hulk (Secret Wars’da da karşımıza çıkan Maestro) ve Collector arasında geçecek olduğunu varsayabileceğimiz Contest of Champions serisi etrafında, yeni Marvel düzeninde karşımıza çıkacak olan pek çok seri ve karakter hakkında bilgiler veren bu sayı, basit önizlemeler almak isteyen okurlar için faydalı olabilir. 

anadmarvel2

2 – Avengers # 0

Bu aslında bir Avengers sayısı olmaktan ziyade, gelecekte göreceğimiz Avengers serilerine prolog olarak hazırlanan ve yukarıdakine benzeyen bir sıfırıncı sayı. Marvel’ın yeni dönemde yayınlayacağı Avengers ve benzeri serileri tanıttığı bu hikaye, bize şu takımları gösteriyor: 

Avengers: Mark Waid ve Mahmud Asrar ortaklığında hazırlanacak bu seri, şimdilik Marvel’ın ana Avengers takımı olacak gibi gözüküyor. Iron Man, Thor, Captain America gibi karakterlerin yanı sıra, Ms. Marvel (Kamala Khan) ve Ultimate Spider-Man (Miles Morales) de bu takımda yer alıyor.

New Avengers: Jonathan Hickman’ın Avengers serilerinde temelleri atılan bu ekip, Avengers Idea Mechanics adı altında ilginç bir konsept sunuyor. Hickman döneminde A.I.M’in başına geçen Sunspot; bu seride Songbird, Hulkling, Wiccan, Hawkeye ve Squirrel Girl ile bir araya geliyor. 

Uncanny Avengers: Avengers vs. X-Men hikayesi sonrasında yaratılan ve mutantlar ile insanları bir araya getiren Uncanny Avengers serisi bu dönemde de varlığını sürdürüyor. Deadpool’un katılımı ve Steve Rogers’ın varlığı dışında dikkat çeken bir başka ilginç nokta, mutantlar + insanlar = Uncanny Avengers denklemine bir grubun daha eklenecek olması. Kim mi? 

Elbette Inhumans. 

A-Force: Secret Wars sonrasında yaratılan A-Force, sadece kadınlardan oluşan bir Avengers takımı olarak dikkat çekmişti. Eh, son dönemde “diversity” peşinde koşan Marvel’ın bu seriyi Secret Wars sonrasında iptal etmesi beklenmiyordu, A-Force da aynı yazar ile All New, All Different Marvel kapsamında geri döndü.

Ultimates: Ultimate Evreni ile Marvel Evreni’nin birleşmesi sonucunda, Ultimate Evreni’nin Avengers takımı olan Ultimates de “ana” evrene geçiş yapmış oldu. Şimdilik “Ultimate” karakterlerle pek alakası olmayan bu seride; Blue Marvel, Black Panther, Spectrum, Ms. America ve Captain Marvel yer alıyor. Marvel’dan şu ana kadar yapılan açıklamalar, “Ultimates” serisinin Ultimate Evreni ile fazla bir bağlantısı olmayacağını ve serinin genellikle “kozmik” varlıklarla mücadele edeceğini işaret ediyor. Ultimates serisinin ilk iki sayısının Galactus ile alakalı olması da, bu durumu kanıtlar nitelikte. 

Ufak bir dipnot olarak, Ultimates takımının da bu noktada hiçbir beyaz erkek karakter içermediğini söyleyeim. Bu açıdan, Marvel Now dönemindeki Mighty Avengers takımını da andırıyorlar. 

3 – Contest of Champions # 1 

Marvel 1980’li yıllardaki en büyük hikayesi Secret Wars’u büyük bir hikaye olarak geri getirmişken, 1980’li yıllardaki ilk büyük hikayesi Contest of Champions’u da unutmamış. Çeşitli karakterlerin – henüz tam olarak bilmediğimiz, belki de hiç bilemeyeceğimiz – nedenlerle başka karakterleri birbirleriyle savaştırmasına dayanan Contest of Champions, Marvel’ın daha önceki Avengers vs. X-Men Vs., Avengers Arena vs. serilerini andırıyor.

Secret Wars’a bağlanan Future Imperfect serisinde önemli rol oynamakta olan ve ana seride de gözüken Maestro Hulk’u da konu alan bu seri, Battleworld sonrasında Battlerealm adlı yeni bir savaş mekanı yaratmışa benziyor, fakat isminin önemine karşın Contest of Champions’ın uzun vadede öneml bir Marvel serisi olması zor gözüküyor. 

anadmarvel3

 4- Dr. Strange

Yakın gelecekte Marvel filmleri içinde de önemli bir rol oynamasını beklediğimiz Dr. Strange, Secret Wars sonrası kendi serisine kavuşan önemli bir karakter. Dr. Strange’in serisinde oldukça farklı, heyecanlı, espriler yapan, süper kahramanlıktan oldukça zevk alan, kadınlara düşkünlüğü ima edilen bir karakter profili gördüğümüzü söylemek mümkün. Bu yazar Jason Aaron’un bildiğimiz Dr. Strange’e getirdiği yeni bir yorum mu? Yoksa Secret Wars’ın ilk bölümlerinde ve Marvel Evreni’nin yok olmasını engellemekte son derece önemli bir rol oynayan ve Secret Wars’da hayatını kaybeden Stephen Strange yerini başka bir Dr. Strange versiyonuna mı bırakmış durumda? 

Bunun cevabını öğrenmek için sanırım Secret Wars’un sonunu beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. 

5 – Iron Man

Dr. Strange’in aksine, Brian Michael Bendis tarafından yazılan Iron Man serisine baktığımızda, aslında büyük ölçüde tanıdık bir Tony Stark portresi görüyoruz, ki Secret Wars öncesinde okuduğumuz Superior Iron Man serisi düşünüldüğünde, bu da çok beklenmedik bir hareket değil. Serinin asıl ilginç noktası ise, son dönemlerin muhtemelen en önemli Marvel karakteri olan Dr. Doom’un, hiç beklenmedik bir şekilde geri dönüyor olması. Bunun serinin geri kalanına nasıl bağlanacağı büyük bir merak konusu.

anadmarvel

6 – Spider-Man

Brand New Day, Marvel NOW, Superior, All New, All New, All Different… Dönemler değişse de, yıllardır Marvel’da sabit kalan bir şey var: Dan Slott Spider-Man’i yazmaya devam ediyor. Parker Industries’in git gide başarılı olmasıyla, çizgi roman içinde geçen deyimle bir “Poor Man’s Tony Stark”a dönüşen Peter Parker, daha donanımlı, daha teknik, Spider-Man’den çok bir Batman / Iron Man kırmasına benzeyen bir karaktere  dönüşmüş durumda. 

Slott’un yıllardır geliştirmekle uğraştığı yan karakterler ve yan kurgular da bu seride mevcut, ve son sahnede Superior dönemine dayanan büyük bir sürpriz var. Bu da, Marvel Evreni’nde gerçek anlamda bir sıfırlama görmediğimizin bir başka kanıtı. 

Dan Slott, günümüzün çizgi roman yazarlarının çoğunda gördüğümüz, “tek bir seriye bağlı kalmama / kendini farklı serilerde deneme” ruhuna sahip değil. Onun hayali Spider-Man yazmak ve sekiz senedir bu hayalini yaşamayı sürdürüyor. Slott döneminin ne kadar süreceğini kestirmek zor, ama bence, artık yakın bir noktada Spider-Man’i bırakması gerekiyor. Tüm Marvel karakterleri / serileri içinde, yeni bir soluğa en çok ihtiyaç duyan karakter Spider-Man şu noktada. Marvel’ın bu “yeni Spider-Man” gerekliliğini şimdilik Avengers kadrosundaki Miles Morales ile karşılayacağını düşünebiliriz, ama Peter Parker da tek bir yazarın hayalini tatmin etmek için kullanılamayacak kadar büyük bir marka.