Marvel Comics Yazıları

2015 Civil War Serisi (?) Ne Anlama Geliyor?

yenicivilwar2Marvel’dan birbiri ardına gelen duyurular, bugün öğlen saatlerinde çizgi roman dünyasındaki gündemi bir anda değiştirmeyi başardı. Kapağında Spider-Man, Iron Man ve Captain America’nın bulunduğu, 2015 yazında çıkacağı duyurulan yeni bir Civil War sayısının etkisi tam gerçek anlamda hissedilmeye başlanıyordu ki, bunu Robert Downey Jr.’ın 2016 Mayıs’ında vizyona girmesi beklenen Captain America 3 filminde gözükeceği dedikoduları takip etti.

Pek çok kaynak tarafından bir anda sunulan bu büyük dedikodunun ikinci kısmı da, elbette Marvel’ın sinema evreninde Civil War hikayesini işleme planı olarak açıklandı. Ve tabi, bu da kafamızda pek çok soru işareti oluşmasına neden oldu: Sinemadaki Civil War ile, çizgi romandaki ikinci Civil War birbiriyle bağlantılı mı? Bütün bunları nasıl değerlendirebiliriz?

İki noktanın altını çizerek başlamak istiyorum:

1 – Bu iki duyuru da henüz çok taze, ve kesin olarak bildiğimiz neredeyse hiçbir şey yok. Bu yüzden, söylenecek her şey tamamen spekülatif – ama bazı önemli noktaları elbette netleştirebiliriz.

2 – Başlıkta Civil War “serisi” gibi bir kavram kullanmam da, Marvel’ın attığı orijinal tweet’in Civil War # 1 gibi bir ibare içermesinden kaynaklanıyor, birinci sayı varsa, bunun tek sayılık bir olay olmayacağı varsayımıyla hareket ediyorum, ki bu bile doğru olmayabilir.

Çizgi romanlardaki Civil War duyurusu, bana öyle geliyor ki, gözüktüğünden biraz daha az önemli bir konu olacak.

Şunu hemen aradan çıkartayım: güncel Avengers serilerinde [Avengers – New Avengers serileri hakkında Spoiler!] Captain America’nın New Avengers serisinin ilk sayılarındaki durumu etrafında şekillenen bir “iç savaş” havası şu anda bile şekillenmiş durumda. Captain America – Avengers serileri konteksti içinde – Iron Man’e karşı belli bir düşmanlık besliyor, ve bu konuda büyük ölçüde haklı gibi gözüküyor. Iron Man, pek çok kişi tarafından ciddi anlamda sorgulanıyor, ve Superior Iron Man serisinin de, “sevilmesi daha zor olan” bir Tony Stark profili üzerinde kurgulanacağını biliyoruz.

Dolayısıyla, olur da Marvel 2015 yılında gerçek anlamda, ciddi boyutlu bir Civil War hikayesi yaparsa, bu öyle “Lank!” diye ortaya çıkmış, öncesi olmayan bir kurgu olmayacak.

Fakat, şu anki Avengers ve New Avengers yazarı Jonathan Hickman’ın, Avengers yazarlığı sürecini 2015 yılında bitireceğini biliyoruz, ve bu durumun, muhtemelen böyle bir Civil War serisinden ziyade, Hickman’ın kendi yazacağı Secret Wars serisinde sonuçlanacağını büyük ölçüde tahmin edebiliriz. O yüzden – elbette yanılıyor olabilirim – ama kişisel olarak Iron Man etrafındaki gerilimin bu Civil War serisinin ana durumu olacağını zannetmiyorum. Bir başka deyişle, bu 2015 Civil War teaser’ının, ilkinden bağımsız, yeni bir hikaye anlamına geleceğini düşünmüyorum.yenicivilwar

Bir başka önemli nokta, şu ana kadar paylaşılan tek görselin detaylarında saklı. Şu anda sarı – siyah bir zırh giyen, ve Yıldıray Çınar’ın çizerliğini üstleneceği Superior Iron Man serisinde tamamen farklı bir zırha geçiş yapacak olan Iron Man, bu görselde eski zırhıyla gözüküyor. Captain America’nın kostümü de, yine asıl Civil War sırasında giydiği kostümle aynı. Bu tarz detaylar, çoğunlukla çizgi roman açısından “belirleyici” detaylar değildir – fakat bu kostümlerin yanında, Spider-Man’ın neredeyse sadece bu Civil War dönemiyle özdeşleşen Iron Spider kostümünü giyiyor olması, ve ilk hikayede yaşanan durum ışığında, her iki “tarafın” kendisini çekiştiriyor olması, bunun başlı başına bir “hikayeden” çok, ilk Civil War ile ilgili konuları yeniden ele alacak bir seri olduğunu düşündürüyor.

Civil War, Marvel’ın şu anda elindeki en heyecan uyandırıcı markalardan bir tanesi – ama günümüzde devam etmekte olan hikayelerin bir sonucu olarak “yeni bir süper kahraman iç savaşı” çıkacak olsa, bunun en azından Civil War II gibi bir başlıkla yapılmasını bekleyebilirdik.

Civil War Hikayesini bilmiyor musunuz? Marvel Tarihi bu konuda detaylı bilgi verebilir: Marvel Tarihi

Tabi Captain America filminde Robert Downey Jr.’ın rol alması ve Captain America 3’ün bu konu etrafında şekilleneceğinin duyurulması da, çok önemli bir konu.

Yine biraz mantık yürüterek, Captain America filminde iç savaşın köklerinin atılacağını, asıl hikayenin ise Avengers 3 filmine bırakılacağını tahmin edebiliriz.

Bu noktada, yine kafa karıştırıcı olan bir detay, iki Civil War’un tarihleriyle ilgili. İki duyuru birbirine bu kadar yakın bir şekilde yapıldığından, Marvel’ın sinema evrenindeki iç savaş hikayesine eşlik edecek bir çizgi roman serisi çıkartmakta olduğu sonucuna varmak çok kolay. Yani, Marvel’ın sık sık yaptığı gibi, “sinemada kullanılacak olan konsepti çizgi romanlarda ön plana çıkartma” mantığı aranıyor olması kuvvetle muhtemel.

Fakat şöyle enteresan bir durum var, çizgi romanlar için yayınlanan Civil War posteri, 2015 Yazı ibaresini taşıyor. Captain America 3’ün vizyon tarihi ise bundan aşağı yukarı bir sene sonra. 

Bu doğrultuda, eğer iki Civil War’un birbiriyle bir alakası varsa, 2015 yazında başlayacak olan çizgi romanların, en az 2016 Mayıs ayına kadar devam etmesi gerekiyor.

Bu durum da bana, en ciddi ihtimal olarak, orijinal Civil War sırasında geçen, ve “O dönemler hakkında bilmedikleriniz / görmedikleriniz” gibi bir kafayla reklamı yapılan çeşitli hikayeleri anlatacak bir seri ihtimalini düşündürüyor. İnternette konuşulan bir örnek de, What if? tarzı bir hikaye yapılması yönünde.

Hazır yıllardan bahsetmişken, şunu da eklemekte fayda var: 2016 yılı, Civil War’un, yani Marvel’ın şu ana kadar yaptığı event hikayelerinin en büyüğünün onuncu yıl dönümü. Birkaç gün önce, DC Comics’în 2015 yılında Crisis on Infinite Earths’ün otuzuncu yılı için bir şeyler yapacağından bahsetmiştim, Marvel’ın benzer bir “yıl dönümü” hikayesini Civil War için yapması da çok normal.

Tabi kapakta Spider-Man’ın olması da çok önemli bir nokta. Spider-Man’in film hakları şu anda Marvel’da değil, ki bu da sinema evreni ile çizgi romanlardaki kurgu arasında ciddi farklar olacağını gösteriyor. Ama tabi bir de, Sony’nin bu hakları Marvel’a satma / İki şirketin bir şekilde anlaşma ihtimali var – ki son günlerde çok konuşulan bu ihtimal gerçekleşirse, bu duyuruların boyutu Civil War adının bile çok ötesine geçebilir.

Her şeyi kısaca özetlersek, durum şuna çıkıyor: Civil War’un beyaz perdeye aktarılacak olması, elbette çok çok önemli bir olay. Bunun köklerinin Robert Downey Jr.’lı bir Captain America filmiyle atılması, ve daha sonradan Avengers 3 ile gerçek anlamda işlenmesi, Marvel filmlerinin geleceği hakkında çok ciddi fikir veren unsurlar.

Çizgi roman serisi ise, bana o kadar ciddi bir şey olacakmış gibi gelmiyor – bu başlı başına bir hikaye olsa, en azından Civil War II gibi bir isim görmemiz daha muhtemel olurdu diye düşünüyorum.

Elbette kesin bir şey söylemek mümkün değil, elbette Marvel Evreni içinde (Avengers ve New Avengers dergileri üzerinden) böyle bir kurguyu meşrulaştırabilecek hikayeler yaratılabilir, fakat sonuç olarak Civil War 2015 posteri, bana Marvel’ın 2006-07 yılları arasında yayınladığı hikayeyi hatırlatan, belki “O olaylar yaşanırken görmedikleriniz” temasında maceralar sunan, daha arka planda bir olay çıkacakmış gibi geliyor.